Сериозни санкции заплашват работодателите в Гърция, които наемат работници без трудови договори.

Властите приканват и чужденците на сезонна работа, сред които има много българи, да защитят правата си с договор.

Кризата принуждава много безработни гърци да приемат всякаква работа без осигуровки. Работодателите използват евтина работна ръка без трудов договор.

За да се спре тази порочна практика и да се защитят правата не всеки, който полага труд, правителството в Гърция прилага мерки в две насоки.

Гърция дава по 2000 евро на новородено

Засилени проверки на трудови договори за всички служители. Глобата за всеки работник, нает без договор, вече е 10 500 евро.

Предвижда се също отнемане на лиценза на собственика.

istock
istock

Методът на работа без договор много често се прилага към чужденците, които работят сезонно предимно през лятото, уточнява БНР.

Сред тях има и много българи, които се съгласяват на работа без договор и не могат да получат обезщетение дори и да имат право на това.

Министерството на труда в Гърция увеличи глобата за некоректните работодатели в опит да ограничи порочната практика на експлоатация на работещите и да защити правата им, съобщават от правителството.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg