Близо 20 хиляди сигнала за нарушени трудови права са получени във структурите на КНСБ за миналата година, най много са те за здравословните и безопасни условия на труд, заплащането и ползването на почивките и отпуските.

За първи път синдикатът е изготвил и класация - "Топ 10“ на нарушенията, за които се жалят работещите. 

В Топ 10 от оплакванията е: "Възлагат ми работа, която не е свързана със задължения по длъжностна характеристика". Следват: "Не се извършват профилактични медицински прегледи", "Не ми заплащат труда за работа, която поемам на отсъстващ колега", "Не ми дават възможност да ползвам целия платен годишен отпуск", "Назначен съм на една длъжност, а работя друго".

От КНСБ обаче се тревожат от новите сигнали. Въвеждат се неизпълними за работниците норми. Вицепрезидентът на профсъюза Тодор Капитанов:

Фирми масово не спазват 8-часовия работен ден

 "Това е новото острие на работодателите - да не заплащат достатъчно труда на работниците и служителите и затова те стоят на минималното възнаграждение или  по-малко от него за страната".

istock
istock

Не липсват и оплаквания за тормоз на работното място. От синдиката показват снимка на саморъчно написана от директор на учреждение бележка със заплаха към служителите:

Кои са най-разпространените форми на недеклариран труд

"Пише: "Да не се лепят найлонови пликове по гишетата!!!". Търкал съм всичко със спирт и, забележете: "и ще чупя ръце, ако пак видя найлона", и подписът, това е подписът на работодателя. Няма да поменаваме кой е. Той ако има смелост, ще си каже кой е и защо го е направил".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg