Над 39 500 украински граждани вече имат статут на временна закрила у нас, сочат данните са на единния портал „България за Украйна“.

От началото на войната там в страната ни са влезли над 144 хиляди украинци, като по-малко от половината са останали тук.

Към момента в България пребивават 65 хиляди украинци, от които 25 хиляди са деца.

Близо 3300 украински граждани са консултирани от мобилните екипи на Агенцията по заетостта до края на март. Близо 70 на сто от бежанците заявяват готовност да започнат работа веднага, а 10 на сто биха работили, ако има осигурена грижа за децата им.

100 лв. ваучери за украинските бежанци дава държавата


66 на сто от анкетираните украинци са висшисти, 32 на сто са със средно образование, но най-много заявяват желание да работят като офис-секретар - 26 на сто, други 25 процента като администратор в хотелиерството. Други предпочитани работни места са касиер - 20 на сто. Почти толкова припознават и работно място в заведения за хранене. 14 на сто биха работили като готвачи или касиери, а като работници в производството биха се трудили 13 на сто.

istock
istock

Най-много от анкетираните желаят работно място в Бургас, Варна, Пловдив, София-град, София-област. В същото време бизнесът е заявил 2800 работни места. От тях 20 на сто от позициите са за висшисти, 46 на сто - за хора със средно образование.

Почти всеки работодател е готов да назначава веднага. Най-много са свободните позиции в областта на комуникационната и компютърната техника, информатиката, компютърните науки, машинното инженерство, електротехниката, химическите технологии, хранителните технологии и туризма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg