Държавата ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила. Това съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Георги Гьоков.

Средствата ще се осигурят от европейски програми и ще се дават от дирекциите „Социално подпомагане“ по места.

Стоките и продуктите, които могат да бъдат закупени срещу ваучер от 100 лева, ще имат за цел да предоставят първоначална подкрепа в условия на неотложност, посочи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Окончателно: Безплатен градски транспорт за украинските бежанци

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти от първа необходимост.“

Ваучерите ще се предоставят еднократно на лицата, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа на страната, като възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, където са използвани, уточни още министърът. И допълни:

istock
istock

„При обосновани случаи могат да се получат и допълнителни ваучери след оценка на нуждите и преценка на комплексните обстоятелства, като възраст, здравословно състояние или друго, което ги възпрепятства да задоволяват основните жизнени потребности. Преценката се извършва от социалните работници.“

3 млрд. евро помощ за приемащи украински бежанци страни предлага ЕК

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекция „Социално подпомагане“, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете на първоначален прием, каза още Гьоков.

Първоначалните инструменти по инструмента REACT-EU показват, че помощта у нас може да достигне до около 50 000 бежанци от Украйна.

Социалният министър информира депутатите, че бежанците ще получават и съпътстваща подкрепа чрез психологическо подпомагане и трудово консултиране, като ще се изработят индивидуални планове за действие на търсещите работа бежанци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg