Случаите на работа без трудов договор са 1614 при 1818 спрямо същия период на м.г., което е показател за ограничаване на недекларирания труд в най-тежката му форма.

Това посочват от Изпълнителна агенция (ИА)„Главна инспекция по труда“ (ГИТ) в информация относно данните за първите шест месеца на годината. Засиленият в последните години цялостен контрол за намаляване на работата „на черно“ е допринесъл за това, допълват от ведомството.

Как непълнолетните могат да работят

От ГИТ посочват, че добрите резултати се дължат и на проверките за бърз контрол, насочени към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, които се извършват в обекти, рискови по отношение на нерегламентираното използване на работна ръка. Сумата на установените забавени възнаграждения е 4,9 млн. лв. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени почти 3,4 млн. лв., съобщават от ГИТ.

За първите шест месеца на годината са извършили 24 358 проверки в 21 662 предприятия с 960 136 наети работници в тях. При проверките са установени 107 726 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията, свързани с разпоредбите, регламентиращи осъществяване на трудовите правоотношения, са 49 468.

istock
istock


По осигуряването на здраве и безопасност при работа са установени 57 664 нарушения, посочват от ГИТ. За първото полугодие на 2024 г. са съставени 4741 акта за установяване на административно нарушение. Спрени са 385 обекта, площадки, машини и съоръжения.

„Тази мярка се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот“, коментират от ГИТ. Инспекторите по труда са отстранили 71 работници поради липса на правоспособност и/или неспазване на правилата за безопасна работа.

За работа на прикрити трудови договори, предупреди бизнесът

Дадените разрешения за работа на непълнолетни лица са 7594. За същия период на миналата година техният брой е бил 6195, отчитат също от Инспекцията по труда. Интензивни проверки е имало при извършване на строителни и монтажни работи в цялата страна.

В рамките на кампанията „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“ са се състояли 16 информационни форума на регионално ниво, на които заедно с представителите на социалните партньори и работодателите бе обсъдено значението на правилата за безопасна работа като път към ограничаването на трудовия травматизъм и изграждането на култура на превенция. За да повиши осведомеността на младежите за техните трудови права и задължения при започване на работа, ГИТ проведе информационна кампания в 40 училища в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase