За сериозен проблем с липса на кадри алармират от Асоциацията по текстил и кожи. В същото време обаче безработни с подходяща квалификация не били насочвани да кандидатстват за работа в шивашки фирми. От работодателската асоциация подозират, че държавният бюджет губи много пари, изплащани под формата на обезщетения за безработица, при условие, че работа има.

Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, ако се появят, не били достатъчно квалифицирани. Стотици работни места са обявили в Бюрото по труда шивашките фирми в крайдунавския град през последните два месеца на миналата година. Също стотици са и регистрираните с такива професии на трудовата борса, сочат данните на Асоциацията по текстил и кожи.

Въпреки това много рядко трудовите посредници насочвали безработните към шивашките фирми, въпреки че през декември няколко предприятия в Русе са затворили и техните служители са били насочени към трудовата борса.

„Тези хора не биват насочвани за работа. Самите те не желаят да започват работа официално. Искат да си вземат тези обезщетения и започват работа нелегално, тоест получават доходи от две места”, алармира Миглена Христова, която е член на УС на Българска асоциация за текстил и кожи.
 
Според браншовата организация се злоупотребява с държавните пари. По закон безработните, които са получили насочващо писмо за работа, но откажат, трябва да бъдат лишени от обезщетението си. Точно затова работодателите недоумяват защо от трудовата борса не им изпращат кандидати за работа.

Какви хора се търсят на пазара на труда у нас

2974 души са получили обезщетения за безработица в Русе през втората половина на миналата година. Общата сума за тези шест месеца е 5 824 752 лева. Средното обезщетение е 567.94 лв. В НОИ липсвала информация на колко безработни е прекратено изплащането на обезщетенията заради това, че са отказали работа. Този регистър поддържали в Бюрото по труда.

istock
istock

От там в отговор на запитване на NOVA посочиха, че за ноември и декември миналата година само двама безработни са отказали подходяща работа и в резултат на това е прекратена тяхната регистрация в Бюрото по труда.

Дирекция  „Бюро по труда” не разполагала с информация за отпуснати парични обезщетения за безработица. Техните данни показват, че през последните 2 месеца на 2023 година 5 фирми от местния пазар на труда са обявили 23 свободни работни места в конфекционно производство. Осем души са били наети на работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg