На пазара на труда се търсят хора с по-голяма добавена стойност. Обръща се внимание на производителността на труда. Това коментира пред NOVA NEWS Мария Стоева, HR експерт. Тя уточни, че ситуацията на пазара на труда в страната е различна.

“Има населени места, в които хората нямат големи възможности. По думите ѝ е важно да се обърне внимание на квалификацията и преквалификацията на работещите.

Кои специалности докарват най-висок доход у нас

Според Надя Василева, председател на Българска федерация по заетостта, ръстът на безработица с под 1% спрямо миналата година е незначителен.

„Доста компании преструктурират своите бизнеси. Държавата трябва да спомогне за това повече хора, които не са активни на пазара на труда да бъдат в кратко време преквалифицирани, за да могат те да станат полезни. Работодателите трябва да са готови да променят начините на работа”, добави тя.

istock
istock

По думите ѝ в момента за бизнеса са необходими около 400 000 нови хора, които да могат да помогнат, за да се развива той.

„Държавата и работодателите трябва да преосмислят своите стратегии за бъдещето”, уточни Василева.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg