Националният осигурителен институт е разпоредил в бюджета на Държавното обществено осигуряване да се върнат над 12,7 милиона лева, които са неоснователно изплатени осигурителни плащания за миналата година.

Данните са от ревизионната дейност на Националния осигурителен институт върху юридически и физически лица, извършени проверки през миналата година, като от близо 13 000 разпореждания за връщане на над 9 милиона лева, към ноември тази година са погасени повече от 6 милиона лева.

Става въпрос за неправомерно плащане на обезщетение и лихвите върху тях за болест, бременност и раждане, отглеждане на малко дете, както и суми за пенсии, изплатени неправомерно след смъртта на правоимащи лица.

Последни дни за по-евтино пенсиониране

Други 3,5 милиона лева също са установени под формата на актове за начет и по тях погасената сума е над 600 000 лева, като бизнесът обжалва пред съда изплащането на 2 800 000 лева, най-вече за периода на ковид пандемията и държавната помощ за запазване на заетостта през този период.

Неправомерно платените суми НОИ събира най-вече със запори в банките върху сметките на длъжниците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg