Последни дни хората, на които не им стига стаж за пенсия, да си го купят по-евтино. Това може да стане до края на годината, тъй като от 1 януари 2024 г. се вдига минималният осигурителен доход. В момента той е 780 лева, но депутатите приеха от 1 януари минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се да се вдигне на 933 лева.

Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

Така в момента година недостигащ стаж за пенсия вече струва 1 853,28 лв., а пълните 5 г. (това е таванът, който човек може да си купи от държавата) - 9266,40 лева.

От догодина месец стаж вече ще струва 184,73 лева, а година – 2 126,80 лева. За целия период от пет години кандидат-пенсионерът трябва да плати 11 084 лева.

В същото време от следващата година отново се вдигат възрастта и стажът за пенсия.

Вдигат възрастта и стажа за пенсия

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трите категории труд, както и минималната възраст за пенсиониране на хората, работещи в системата на отбраната и МВР.

istock
istock

Близо 12 милиона лева са платили кандидат-пенсионери само за половин година през 2023-та, за да си купят стаж за пенсия. Вноски за стаж са направили 1674 души, като за сравнение за първите три месеца на годината стаж са си купили 337 човека и са платили 5,66 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg