Рекордно ниските нива на безработицата в еврозоната и в целия ЕС продължават да бъдат едни от малкото позитивни новини за състоянието на европейската икономика и потвърждават, че опасността от рецесия е малко вероятна.

Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката на стария континент.

Най-ниска безработица през ноември 2019 година беше регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,2%), следвана от Германия (3,1%) и Полша (3,2%), докато най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 16,8%, но според данни на Евростат за септември 2019-а) и Испания (14,1% през ноември 2019-а).

Предлагането на работа значително изпреварва търсенето

През ноември общо 3,222 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,3%), като това представлява понижение на младежката безработица със 111 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,6%.

istock
istock

Евростат представи и данни, според които нивото на безработица в България през ноември се понижи от 3,8% през октомври до ново рекордно дъно от 3,7% (най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, откогато Евростат разполага с този тип данни), след като година по-рано (през ноември 2018) нивото на безработица беше от 4,8%.

Ниво на безработица от 3,7% отрежда на България седмо място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица, като нашата страна е една от 17-те членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

Кои са най-търсените работници от фирмите 

Спрямо година по-рано нивото на безработица отбеляза понижение в 20 от държавите членки на ЕС, като най-силен спад беше отчетен в Гърция (от 18,8% до 16,8%), а намаляването на безработицата в България на годишна база от 4,8% до 3,7% отрежда на нашата страна втора позиция по този позитивен показател.

През единадесетия месец на миналата година 125 хиляди българи са били без работа спрямо 126 хиляди през октомври и спрямо 159 хиляди година по-рано (през ноември 2018-а), като това представлява рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Работещите пенсионери са ценен актив на пазара на труда

iStock
iStock

Нивото на младежката безработица в България остана през ноември в октомврийското дъно от 7,0% и далеч под 10,7% година по-рано, като през единадесетия месец на миналата година без работа са били общо 10 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 11 хиляди през октомври и 15 хиляди година по-рано (през ноември 2018-а).

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна останаха през ноември за трети пореден месец на ниво от 3,5% и под 3,9% година по-рано, докато безработицата сред мъжете се понижи до 3,9% от 4,0% през октомври и под ниво от 5,3% през ноември 2018-а година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg