Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица, а отминаващата година беше под знака на продължението на всички основни политики в областта на повишаване на доходите, подпомагане на хората, които имат нужда от подкрепа и увеличаване на пенсиите.

Това са изводите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, направени в интервю за БТА.

Тя припомни, че минималната работна заплата ще се повиши от следващата година на 610 лева, средната работна заплата вече достига 1249 лева.

Почти 207 хиляди души до края на ноември са намерили работа със съдействието на Бюрата по труда.

Качеството на работната сила ще бъде приоритет за Министерството през следващата година, тъй като в момента предлагането на работа значително изпреварва търсенето.

2 000 лв. средна заплата в столицата до края на 2023 г.

"Това е тенденция, която за първи път се обръща така", заяви Сачева.

По данни на НСИ броят на младежите, които нито учат, нито работят за първото деветмесечие на 2019 година, е почти 167 000.

iStock
iStock

Броят на тези младежи е по-малък с почти 14 на сто в сравнение на същото деветмесечие на 2018 година, но все още 167 хиляди е голямо число, каза министърът на труда и социалната политика.

Сачева посочи, че от Министерството ще работят с тази група младежи, като първо ще бъде създадена информационна база за това кои са, къде са намират, икономическите причини, поради които не работят. След това ще се търси възможност за професионално ориентиране с конкретни мерки за обучение, включително наставничество и развитие на дуалната форма на обучение.

Окончателно: 610 лв. минимална заплата от 1 януари

Най-често такива хора биха искали много бързо да видят връзката между образованието и работата, заяви министърът на труда и социалната политика.

Ще има курсове по дигитални умения, по предприемачество, както и по социални, комуникативни умения, които са ключови за намирането и оставането на работа.

По думите на министър Сачева в момента най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост - 29,8 на сто, в търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети - почти 15 процента, в административни и спомагателни дейности - 8,7 на сто, хотелиерство и ресторантьорство - 7, 8 на сто, строителство - 7,7 на сто.

Изпращаме 2019 година като най-бедните в ЕС

istock
istock

Най-търсените професии в момента са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия.

Изключително търсени са и хората, които полагат грижи за други хора, както и заетите в сферата на професионалните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери и други, каза министър Сачева.

По думите на социалния министър младежите трябва да се насочват освен към професии, свързани с технологиите, и към такива, свързани с грижа за други хора, защото има сериозен недостиг на работници в сферата на социалните услуги, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори.

Ще се търсят мерки да се насърчават повече млади хора да мислят за евентуална трудова реализация в тези сфери.

Нашето намерение е до април да са готови и предложения за промени в Кодекса на труда, които да осигуряват баланс между интересите на работодателите и трудовите права на наетите хора, каза министър Сачева.

Липсата на квалифицирани работници - основна пречка за фирмите

На този етап, в съответствие със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца, както и по възможността чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година - до 300 часа чрез договаряне, посочи министърът на труда и социалната политика.

iStock
iStock

Според Сачева това е и своеобразен тест за развитието на индустриалните отношения в страната. Ще се запази обаче общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа годишно.

Колко получаваме, ако работим на официален празник​​​​​​​

Министър Сачева уточни, че това все още са предложения, социалните партньори ще ги обсъдят допълнително и официално ще бъдат представени през април. Удължен е срокът за работата на работната група по промени в трудовото законодателство до края на март.

Обсъждат се и проектопромени по отношение на облекчаване на правилата за малките фирми, но според Сачева каквито и промени да бъдат предложени, те трябва да гарантират извоюваните до момента права на работниците, заети в тези фирми.

Вижте колко стават заплатите на учителите от 1 януари​​​​​​​

За отпадане на минималните осигурителни доходи на този етап не може да се говори с ясна категоричност, заяви министър Сачева, но подчерта, че всичко е в ръцете на синдикати и работодатели. Тя смята, че МОД служат за превенция на сивата икономика и за закрила на работниците.

Във всички случаи обаче трябва да се намерят механизми за осигуряване върху реалните доходи. Има дискусия и по механизъм за нарастване на минималната работна заплата.

iStock
iStock

По отношение на призива на омбудсмана да се търсят нормативни механизми минималната пенсия да стане поне колкото линията на бедност, министър Сачева заяви, че трябва да се търси баланс между осигурителен принос и пенсионни доходи.

Как се пенсионират хората в някои страни на ЕС​​​​​​​

Несправедливо би било увеличаването само на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, защото така хора с по-висок осигурителен принос биха получавали доходи, близки до минималната пенсия, каза Деница Сачева.

Тя призова разговорите за справедливостта на пенсиите да започнат от това, колко души в България се осигуряват на реалните си доходи, колко дълго време го правят и какви са техните очаквания за пенсия след 20 години, когато се пенсионират.

Не трябва да забравяме, че пенсионната система е специфичен вид финансова система и тя е зависима от приходите в нея. Съществено
влияние оказва и личният принос на всеки от нас. Линията на бедност е показател за предприемане на мерки с инструментите на други политики.

Във втората половина на януари ще стартираме разговорите за изплащането на вторите пенсии, каза Сачева. Ще участват КФН, НОИ, Асоциацията на пенсионните дружества, работодатели и синдикати. Те ще решат как да се продължи нататък.

"Трябва да подчертая, че няма актюерски разчети, които да доказват, че две пенсии са по-малко от една на този етап", заяви министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg