Близо 70% от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата им липсата на квалифицирана работна ръка.

Това съобщи на пресконференция председателят на Българска стопанска камара (БСК) Радосвет Радев при представянето годишното проучване сред членовете на организацията относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2020г. То е направено в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми.

Сред основните пречки за развитието на бизнеса според 68,2% от анкетираните е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав (най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения), за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

Бизнесът саботира минималната заплата

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радосвет Радев.

istock
istock

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от болничните 63% от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни.

По отношение на присъединяването на страна към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41% подкрепят, 39% са против, а 20 на сто се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

23 дни трябват за стартиране на бизнес у нас

63% от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати), а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото на тази година не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса по отношение на способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

istock
istock

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г.

БСК: Не вдигайте такса "смет"

С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година от 82% на 61%, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

istock
istock

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. 

С колко вдигат заплатите в частния сектор догодина

Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира Радосвет Радев.

Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg