Липса на квалифицирана работна ръка (72%), корупция (61%), бюрокрация (61%), некачествено образование (47%), липса на доверие и негативизъм спрямо бизнеса (17%), лоша инфраструктура (12%) и граждански натиск върху инвестиционни проекти (5%) са основните пречки пред бизнеса.

Това показва проучване на Българската стопанска камара.
 
Председателят на БСК Радосвет Радев посочи, че бизнесът у нас очаква предвидима правна среда, ограничено взаимодействие с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови инструменти и най-вече необходимото количество и качество човешки ресурси.

Според него при оценката на бизнес средата трябва да се отчитат както външни, така и вътрешни фактори.

Частният бизнес вдига заплатите

Сред външните фактори са търговският конфликт между САЩ и Китай и Брекзит, както и рискът от глобална рецесия.

Вътрешните фактори пък са въпроси като липсата на електронно правителство, нереформирани здравна и осигурителна система, често променяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи, застаряващо население и необходимост от внос на квалифицирани работници.
 

istock
istock

Като аргумент в подкрепа на твърдението за нормативна нестабилност Радев подчерта, че само през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за социално осигуряване - 4 пъти.

Често са били променяни и Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон, Законът за концесиите и Законът за устройство на територията.

България губи 9 позиции в класацията на Световната банка "Doing business 2019" по показателя "Лекота на правене на бизнес" - от 50-то тя вече заема 59-то място.

Най-добрите държави, където жените да правят бизнес

За започване на бизнес у нас са необходими 23 дни и преминаване през седем процедури, издаването на разрешително за строеж преминава през 19 процедури и отнема 97 дни, а за включване към електрическата мрежа са необходими 262 дни.

Това нарежда България на 147-мо място сред 190 държави, включени в класацията.
 
Според Радев данните красноречиво показват защо едва 3,9% от българите възнамеряват да стартират бизнес през следващите три години, при средно 26% за останалите държави от групата на т.нар. инвестиционно-обусловени икономики (вкл. Хърватия, Унгария, Полша, Латвия, Румъния и Македония).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg