Съединените щати са най-добрата държава в световен мащаб за жени предприемачи, показва нов доклад на Mastercard.
 
Северноамериканската нация изпреварва миналогодишния лидер Нова Зеландия, класирайки се като световна централа за жени основателки в Индекса на жените предприемачи 2019 на Mastercard, съобщава CNBC.
 
Изследването е изготвено на база публични данни от различни органи, включително Международната организация на труда, ЮНЕСКО и Глобалния мониторинг на предприемачеството.

Научи как да продаваш себе си

То установява, че САЩ се класират най-високо в общо три основни сегмента, които се считат за благоприятни за женското предприемачество.
 

istock
istock

Това са: участието на жените в работната сила; активи на знанието и финансов достъп, включително възможност за осигуряване на финансиране; подкрепа на предприемаческите фактори, като културното възприятие на жените предприемачи.
 
От общо 100 точки, САЩ събират 70.3, благодарение на „скока в процента на предприемаческа активност на жените“ и стимулите за поддържане на условията, като това за лесно правене на бизнес.
 
Нова Зеландия остава тази година на второ място със 70.2 точки благодарение на силното управление и добрата финансова подкрепа. Канада (с 69 т.) се класира на трета, отново поради доброто финансово включване и здравите културни възприятия.

Шефките у нас са двойно повече спрямо другите европейски държави

В топ 10 на най-добрите държави за жени предприемачи следват Израел (68.4 точки), Ирландия (67.7 точки), Тайван (66.2 точки), Швейцария (65.8 точки), Сингапур (65.6 точки), Великобритания (65.6 точки), Полша (65.1 точки) и Филипините ( 65.1 точки).
 
Междувременно Иран (42.3), Саудитска Арабия (42), Алжир (39), Бангладеш (35.9) и Египет (35.7) се появяват в дъното на класацията поради фактори като ограничено образование, лоша подкрепа за малките и средни предприятия и слабо финансово включване.
 
Докладът включва 58 държави, които заедно представляват близо 80% от женската работна сила в света.
 

istock
istock

Мексико, Швеция и Саудитска Арабия наблюдават най-голям спад в предприемаческата активност на жените през миналата година, докато Франция, Тайван и Индонезия отбелязват скок.

Интересно е, че докладът отбелязва, че най-големият баланс в предприемачеството между половете може да бъде открит в Уганда, където жените представляват 38.2% от всички предприемачи.
 
Африканската нация е последвана от Гана (37.9%), Ботсвана (36%), САЩ (35.1%) и Нова Зеландия (31.8%).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg