С най-силно дамско присъствие във висшия мениджмънт се открояват финансовият и застрахователният сектор, показва проучването на Сдружение "Дамски форум"

На oфициална церемония вчера по повод 10-ата годишнина на сдружението бяха представени резултатите от първото по рода си у нас проучване за половото разнообразие във висшия мениджмънт - "Жените в корпоративна България".

На церемонията бяха отличени дамите, които ръководят най-големите компании, финансови и застрахователни институции в България.

Жените в Англия искат да знаят ако заплатата на мъжете е по-висока


Резултатите показват, че 10 процента от изпълнителните директори на 300 от най-големите компании по приходи в България са жени, като представителството им на реални ръководни позиции във висшия мениджмънт е двойно по-голямо в сравнение с това на жените СЕО на най-големите публични компании в 9 европейски държави - Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия.

В същото време участието на дами в управителните и надзорните съвети на големите български компании изостава двойно - 16,8 процента срещу 33,6 на сто.

istock
istock

Освен най-големите компании по приходи, проучването в България изследва и организации от някои от най-бързоразвиващите се браншове - фармация, ИТ и аутсорсинг, производство на автокомпоненти и машиностроене.

Свръхбогатите са набъбнали с 40% за последните 5 години

При първите два сектора участието на жени в бордовете, както и на управленски позиции, надхвърля средния процент за топ 300. Противоположна е ситуацията при другите два икономически бранша.

"За мен беше радостно да чуя, че процентът на Изпълнителни директори жени в България е доста над средния за Европа. Трудностите и препятствията се преодоляват много по-смело от страна на жените. Те не само са целеустремени, но и умеят да взимат решения и да поемат отговорност", сподели Виолина Маринова, Председател на Управителния съвет на Банка ДСК и една от наградените дами на церемонията.

Като отделен сегмент в проучването е изследван и финансовият сектор - 52 търговски банки и застрахователни компании.

Той се откроява като сферата с най-силно дамско присъствие във висшия мениджмънт - 22,3 процента от позициите в управителните и надзорните съвети се заемат от жени, като тяхното присъствие е масово в 73 на сто от дружествата.

Oт днес жените символично са без заплати


istock
istock

Изключително силно е влиянието на дамите на оперативни ръководни позиции - 42 процента от банките и застрахователните дружества се управляват от жени.

Дамите, отличени по време на церемонията по повод 10-ата годишнина на сдружение "Дамски форум" са:

Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор Банка ДСК
Теодора Петкова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк
Петя Димитрова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Пощенска банка
Милена Драгийска, Главен изпълнителен директор на "Лидл България"
Иванка Иванова, Изпълнителен директор, "Орбико България"
Елза Маркова - Изпълнителен директор на "Белла България"

Колко повече взимат мъжете у нас от жените

Сдружение "Дамски форум" е неправителствена организация, в която членуват дами, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствен бизнес.

istock
istock

Целта им е да споделят натрупания опит, да обменят идеи и да работят в посока развиване на обществото и позицията на жената в него.

Те знаят, че пътят, който са изминали, не е лесен и имат желание да помагат на младите надежди на България с амбиции и стремежи, да постигнат успехи и високо професионално ниво.

Сдружението е създадено в края на декември 2009 г. и официално е вписано в Търговския регистър от януари 2010 г.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg