Жените във Великобритания настояват за въвеждането на правила, които да задължават работодателите да им казват, ако заплатите на мъжете са по-високи, пише Ройтерс.

Една то организациите, Фосет сосайъти, поиска жените да получават информация за това, дали мъжете в тяхната фирма взимат повече на Денят на равното заплащане. Това е датата, от която жените работят на практика безплатно до края на годината, заради разликите в заплащането с мъжете.

"Едно и също заплащане за една и съща работа продължава да е само мечта за жената днес.", казва изпълнителната директорка на организацията Сам Смитърс.

Как се плаща за работа на повикване

Във Великобритания има Закон за еднаквото заплащане. Той е приет през 1970 г. и дава на жените правото да получават еднакви заплати с мъжете при една и съща работа.

iStock
iStock

Но близо 50 години след приемането на закона, липсата на прозрачност във фирмите означава, че жените не знаят дали техните колеги от мъжки пол взимат повече от тях. По този начин те не могат да съдят работодателя си на базата на закона от 1970 г.

Проучване на Фосет сосайъти сочи, че три от всеки 10 жени нямат никаква представа колко получават колегите им от мъжки пол и дали правата им са нарушени.

Също три на всеки 10 жени знаят колко получават мъжете на тяхното работно място.


Колко повече взимат мъжете у нас от жените

Въвеждането на правила за известяването на жените дали получават по-малко е мярка, която среща широко одобрение сред британците, като 8 от 10 казват, че подкрепят идеята.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg