Частният бизнес ще вдига заплатите, за да отговори на повишението на възнагражденията в бюджетната сфера.

Това се разбра от думите на председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Трябва по някакъв начин да тушираме нелоялната конкуренция от бюджетния сектор за това, без особена оценка на служителите в него, да се обещава повишение с 10%, заяви той.

Очевидно, че ще трябва да се вземат мерки и в частния сектор, но това в известна степен ще прегради пътя към заетост на онези, които не могат да си изкарват тези заплати.

Догонва ли частният сектор заплатите в обществения

Ролята отново ще трябва да бъде квалификация и преквалификация или ускорен внос на работна сила“, коментира Симеонов.
 

Според него е крайно време да се коригира липсата на електронно правителство, а оттам да се освободи висококвалифициран персонал, който частният сектор незабавно ще „погълне“.

Отминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите за инвестиции в България и че няма да се увеличи тежестта на данъците,  каза за БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата.

 „Проблеми има в много елементи на икономическата среда. На първо място остава проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка. Това ще продължава да бъде тежест на гърба на бизнеса.

Цените на енергийните източници също предизвикват притеснения за следващата година. Разходите за труд вървят доста сериозно нагоре“.
 
"Българските фирми, в сравнение с европейските, се намираме по оптимизъм на четвърто - пето място във всички елементи на стопанската дейност.

Очаква се да продължи нашата икономическа експанзия - продажбите в чужбина отново ще бъдат един от основните движещи фактори", добави Симеонов.

Средната заплата в България е 1208 лева

В момента българските работодатели внасят вноските за социално осигуряване редовно и въпреки всичко са натоварени с първите три дни болнични – сфера, в която нямат нито контрол, нито възможност да въздействат, припомни той.

Работещите у нас също са бедни

 „Ние сме твърдо решени това да си мине в НОИ, а не в продължение на 10 години - след като по време на кризата проявихме разбиране и приехме за известен период от време двойно да плащаме – мисля, че това рано или късно трябва да се поправи и ще се поправи.

В пазарната икономика не е редно данъкоплатците да бъдат карани да плащат два пъти за едно и също нещо. Пък и даже в сделките също не е прието", посочи Симеонов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg