Агенцията по заетостта дава шанс за преквалификация на незаети лица. Придобиването на нова професия ще е безплатно за тях.

Финансирането се поема от бюджета, а курсовете ще се провеждат в четирите центъра на държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение" в Стара Загора, Смолян, Пазарджик и Плевен.

Подборът на бъдещите курсисти ще се прави от Бюрата по труда. Желаещите да се включат трябва да се свържат с трудовия си посредник. Задължително изискване е те да имат навършени 16 години, каза Върбан Танев, директор на Центъра в Стара Загора. 

Безработни могат да придобият нова професия с държавни пари

Първите обучителни програми се очаква да започнат през месец март, ако се съберат достатъчен брой кандидати. Средната продължителност на курсовете ще бъде между 2 и 6 месеца в зависимост от степента на квалификация, която се придобива.

istock
istock

За участниците е предвидена дневна стипенция от 10 лева. За тях е осигурено безплатно общежитие с включена закуска, ако са от други населени места. 

Българо-германският център за професионално обучение в Стара Загора има 26-годишна история. По различни образователни програми нова професия са придобили около 18 000 българи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg