Честността може и да е най-добрата стратегия при интервю за работа, но това не спира търсещите работа да „разтягат“ истината.

Според Рон Фридман, социален психолог и автор на „Най-доброто място за работа“, 81 процента от хората лъжат по време на интервюта, съобщава CNBC.

Ето защо изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск задава един прост въпрос на интервю, за да улови блъфа на кандидата: „Кои бяха най-трудните проблеми, с които се сблъскахте и как ги решихте?“

Изказвайки се на срещата на върха на правителствен световен форум в Дубай, технологичният милиардер заяви, че този „много важен“ въпрос разкрива ролята, която кандидатът има в даден проект или компания.

Мобилно приложение помага на търсещи работа и работодатели

От този въпрос Мъск твърди, че може да каже дали кандидатът наистина е този, който е намерил решение на проблема, а не просто е бил член на екипа, който е направил откритието.

"Хората, които наистина са решили проблема, те знаят точно как са го решили", обяснява Мъск.

„Те знаят малките подробности,“ заявява американският бизнес предприемач.

БГНЕС
БГНЕС

Тези кандидати са в състояние да говорят задълбочено за препятствията, с които са се сблъскали, и стратегиите, които са използвали, казва Мъск, като уточни, че страхотните кандидати могат да отговорят на този въпрос на „много нива“.

За какво да внимаваме при интервюто за работа

И обратно, онези, които се „преструват“, че са решили проблемите, могат „може би да стигнат на едно ниво и тогава да забият“, казва милиардерът.

Когато кандидатите не могат да говорят дълго, той знае, че всъщност не са били тези, които са работили върху предизвикателството.

„Всеки, който се бори трудно с даден проблем, никога не го забравя“, казва Мъск.

Като кандидат за работа е важно да запомните, че няма как да отговаряте на всички изисквания, посочени в длъжностната характеристика - и това е нормално, казва експертът по интервюта Бари Дрекслер.

istock
istock

Бъдете честни по отношение на недостатъците си, когато ви попитат изрично, казва той, но давайте отговорите си с позитивна настройка. Ако работодателят ви попита за умение, което ви липсва, обяснете какво знаете за умението, дайте примери за подобни умения, които притежавате, и изразете желание за научаване, съветва Дрекслер.

Уволнен сте? Как да се справите в интервю за нова работа?

Можете да използвате този подход за всеки сценарий, казва той.

Например, ако интервюиращият ви попита дали имате управленски опит, добър отговор би бил: „Нямам мениджърски опит, но ми беше позволено да взема водеща роля в различни проекти, където делегирах задачи на други колеги и получих изискваните специфични резултати. Щом съм успял да получа тези конкретни резултати, тогава съм сигурен, че мога ефективно да управлявам екип тук и съм готов да се уча от тези над мен. "

Винаги бъдете възможно най-правдиви, когато обсъждате области, в които не сте напълно квалифицирани, казва Дрекслер, и не забравяйте да го „превърнете от това, което не знаете, към това, което знаете“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg