Как да съчетаем полезното с приятното. Възможно ли е да работим, но да се чувстваме като на почивка. Да сме на метри от морето, да сме емоционално заредени и да не усетим как минава работният ден.

Има такъв вариант с т.нар. споделени работни места на открито. Едно от тях се намира в курорта "Албена". Какви са плюсовете и минусите на работните офиси без стени и защо тази възможност привлича все повече хора.

Повече от месец Трифон Михайлов работи в шатра офис на метри от морето и плажа. Той се занимава успешно с онлайн разработване на недвижими имоти. Негова е и идеята в "Албена" да има споделено работно пространство.

Хората отказват да работят дистанционно

"Последните 5 години бях съдружник в един от най-успешните coworking в България и всъщност осъзнах, че бизнесът в България, стартъпите, предприемачите имат наистина нужда от разчупени работни пространства", заяви Трифон Михайлов пред БНТ.

Според младия мъж хората могат да бъдат много по-креативни, ако не са затворени всеки ден зад четирите стени на офиса. Минусите от работата на открито са пренебрежимо малко.

istock
istock

"Ами минусите, ето сега заваля. Но най-големият плюс е, че ти разчупваш своето съзнание и докато работиш, особено тук, плажът ти е на 50 метра и понеже идват постоянно и нови хора и е изключително приятно, и се случват и много нови запознанства, приятелства, даже хората имат и успешни връзки", допълни Трифон Михайлов.

Искат работодателите да плащат месечна надбавка за хоум офис

Станислав живее в Испания и разказва, че работодателите там отдавна са разбрали как нестандартната работна обстановка стимулира служителите да постигат по-високи резултати.

"Тук е идеално. Хем си на морето, хем си работиш. Почивките можеш да ги използваш да се потопиш. Докато се върнеш и си сух. Това е прекрасно място за работа", споделя Станислав Тошков.

Плажният офис е и много удобен.

istock
istock

"Безгранично количество кафе - имат високоскоростен интернет, имат възможност да принтират, ако решат да го правят, имат възможност да седнат както на удобно бюро със стол, така и, разбира се, да ползват меката мебел, за да се чувстват по-комфортно", каза още Велина Гюмова, старши мениджър "Продажби" в курорта "Албена".

Нови правила, ако шефът иска да сме дежурни или на разположение

Споделените пространства предлагат не само работни места, но и възможност за провеждането на семинари и обучения. Те са привлекателни за хората със свободни професии. А в днешния дигитален свят ще става все по-лесно да се работи от всяко място, а защо не и от всяка точка на света.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg