Средната годишна приспособена заплата за служителите в ЕС е била 33 500 евро през миналата година, показва нов индикатор за възнагражденията за чужденци, който Евростат публикува за първи път.
 
Директивата за Синя карта предвижда използването на този индикатор за определяне на средната брутна годишна заплата за всяка държава-членка на ЕС и предоставяне на работни разрешителни на висококвалифицирани работници.

Директивата има за цел да привлече висококвалифицирани работници в ЕС при по-гъвкави условия за приемане, с засилени права и възможност за по-лесно преминаване към друга държава членка на ЕС за притежателите на Синя карта на ЕС.
 
Индикаторът се основава на комбинация от данни за национални сметки и проучване на работната сила (LFS). Той се коригира чрез изразяване на заплати на непълно работно време като еквиваленти на пълен работен ден.

Какво е Синя карта на ЕС

Сред държавите-членки на ЕС най-високата средна годишна коригирана заплата на пълен работен ден през 2021 г. е регистрирана в Люксембург (72 200 евро), последвана от Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 евро 300).

Евростат
Евростат

Междувременно най-ниските стойности на индикатора са записани в България (10 300 евро), Унгария (12 600 евро) и Румъния (13 000 евро).
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg