Колко да стане минималната заплата от следващата година? Предложенията са две – служебното правителство предлага тя да се повиши на 770 лева от 710 лева сега. Според предложени промени в Кодекса на труда от БСП пък минималната заплата трябва да стане 50 на сто от средната за страната, или по сметки на синдикати и политици това прави 850 лева. Това предложение вече е прието на първо четене в пърламента. В момента минималната заплата е 710 лева и традиционно повишението й е с около 50 лева на година.

Днес синдикатите и бизнесът започват обсъждането на предложението на правителството. Това ще стане на заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ излязоха със становище, в което обявиха, че не разбират логиката на подобно поведение на служебното правителство, което създавало допълнителна интрига в и без това трудния дебат по темата за минималната заплата.

„Защо се прилага двоен стандарт, при това точно в този момент, когато очевидно е налице пълно единодушие в законодателната власт? Според нас това е неприемливо поведение, което ще доведе до намаление на крайния размер на ръста на МРЗ за 2023 г. Ние многократно сме защитавали този ръст през изминалите месеци с множество анализи, оценки на въздействието и разчети, както макроикономически, така и фискални. Министерството на труда и социалната политика разполага със всички тези наши анализи, но очевидно не са взети предвид“, посочват от синдиката.

Според тях като мотиви за определянето на размера на 770 лв. са цитирани остарели данни от прогнози, които вече не са актуални, използвани са стари базисни периоди, като накрая е направен изводът, че размер на МРЗ от 770 лв. отговаря изцяло на Директивата за адекватните минимални заплати. „За нас подобно твърдение е скандално“, пишат от КНСБ.

Одобриха механизъм, увеличаващ минималната заплата

От синдиката критикуват доклада на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, както и аргументите на работодателските организации за определяне на минималната заплата. „Хитът сред аргументите“ на работодателските организации – за „брутната МРЗ“, която в България била с 11% по-висока, защото трябва към законово-установената МРЗ да се добавят и доплащанията за трудов стаж и професионален опит. Това е абсолютна спекулация, защото такова автоматично задължение няма – нито при начинаещите работници, нито при смяната на професия, а да не говорим, че причини за неначисляването на тази добавка могат да се намерят от всякакво естество. Евростат пресмята тези съотношения между МРЗ и СРЗ по единна методика за всички страни и там България не прави изключение.

istock
istock

Понятието „брутна МРЗ“ представлява фиксираното законоустановено плащане, от което се приспадат полагащите се данъци и социално-осигурителни вноски. Всички видове добавки и доплащания (нощни, извънредни и т.н.) не се вземат предвид. Да не говорим, че масово наетите на минимална заплата са наети в икономически дейности, в които не се прилагат класове“, уточняват от КНСБ.
 
В заключение те посочват, че оценката им за проекта на Постановление за определяне на МРЗ за 2023 г. от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров е негативна. "От една страна, заради ниското ниво на амбиция в него, което не отговаря на ценовите реалности и покупателната способност на работещите, и от друга – заради неверния, икономически и статистически неиздържан анализ, който ни е представен като мотиви. Оставаме с впечатлението, че този доклад е писан с цел да не се вдигне минималната заплата на 850 лв., а не да се даде обективна оценка на нейното състояние.

Настояваме изпълнителната и законодателната власт да вземат предвид актуалните данни и статистики, актуалната икономическа обстановка в страната, да отчетат покупателната способност на работещите на минимална заплата на фона на рекордната инфлация и да вземат информирано, икономически мотивирано и социално справедливо решение, а не да търсят технически и методологически похвати, за да аргументират по-нисък ръст за 2023 г.", заключват от синдиката.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg