Нова година и периодът непосредствено преди нея се оказват един от най-добрите моменти за смяна на работата, посочват от HR компанията Adecco България в нов анализ.

Другият "слаб сезон", който е подходящ за подобна стъпка, е месец август.

"Това са месеците, в които работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко", коментира в съобщение мениджърът в отдел "Подбор на персонал" в компанията Александра Георгевич.

По-малката конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати.

Липсата на конкуренция през тези месеци на годината не е учудваща, защото се оказва, че именно тогава служителите са най-малко склонни да напуснат позицията си.

От компанията идентифицират няколко причини за това, включително вече планираните отпуски, приключването на годината и получаването на бонусите в края на годината.

istock
istock

Специалистите изтъкват и други фактори, оказващи въздействие върху взимането на решение за напускане.

"Освен заплатата и финансовите бонуси, кандидатите се интересуват от възможностите за кариерно развитие и от опциите за закупуване на дялове от компанията", казва Георгевич.

"Същата сила при взимане на решение имат и нефинансовите облаги, които допринасят за баланса работа-личен живот като местоположението на офиса, възможността за работа от вкъщи, гъвкавото работно време, допълнителните дни отпуск."

Все повече се предпочита гъвкавото работно време

Решението за оставане, от друга страна, се влияе от фактори, които се разкриват в хода на работния процес. Затова може да се окаже, че те са различни от причините, поради които служителят е приел конкретната работа.

"Тук влияят други фактори, които стават известни по време на работния процес: нарушение на трудовия или психологическия договор, (липса на) подкрепа в социалната среда и атмосфера в екипа, отношение или стил на управление на прекия мениджър, нива на стрес, рестриктивни вътрешни политики", казва HR мениджърът в Adecco България Ирина Йончева.

Напоследък се наблюдава тенденция на обръщане на водещата позиция на пазара, като условията, при които назначаванията се случват, се диктуват все повече от служителите, а причината за това е фактът, че кандидатстващите са по-малко от отворените позиции.

"Затова те стават по-придирчиви, а така "войната за таланти" става "война за всеки, който има пулс.", казва Йончева.

Не е изненадващо, че според компанията най-трудни за откриване са професионалистите в сферите, в които броят на активно кандидатстващите е нисък или в които няма безработица, включително ИТ специалисти, финансисти и търговци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg