Размерът на обезщетението за безработица у нас се определя на ден. То е 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния доход, върху който са внасяни осигуровки на служителя за предходните 24 месеца.

Обезщетението не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер, който се определя всяка година  със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

За миналата година безработните получаваха минимум 9 лева на ден, но от 1 октомври 2020 г. заради пандемията прагът беше увеличен на 12 лева на ден. Максималният дневен размер на обезщетението за безработица за 2019 г. и 2020 г. е 74,29 лв.

Всеки трети безработен у нас получава минималното обезщетение за безработица. Това показват данни на Националния осигурителен институт за миналата година.

Близо 40 на сто от хората, останали без работа, са взимали от 15 лв. до 25 лв. на ден. С максимално обезщетение -  от 74,29 лв. на ден през 2020 г. са били едва 5,3% от всички безработни.

istock
istock

Техният брой дори е намалял с 5,1% спрямо предходната година. 71,5% от всички, взимащи максималната сума, са с обезщетение, отпуснато по европейски регламенти. Това означава, че тези хора са работили в чужбина, където са получавали и по-високи заплати.

Какви обезщетения ни дължи шефът при прекратяване на трудовия договор

Най-често минимално обезщетение пък са получавали работници, чиито договори са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, обяснявате експертите на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg