На 2 Февруари 2023г. Европейският парламент одобри решение за започване на преговори по нови мерки за подобряване на условията за работниците в цифрови трудови платформи чрез Директива за подобряването на условията на труд при работата през платформа.

С предложението за директива се очаква да се регламентира правилното определяне на трудовият статут на работниците в платформите и как цифровите трудови платформи могат да използват алгоритми и изкуствен интелект за наблюдение и оценка на работниците.

Следва да се отбележи, че с приетата резолюция Европейският парламент предприе важна стъпка към прекратяване на фалшивата самостоятелна заетост и несигурността в цифровите платформи за труд. Всичко това означава, че в най-скоро време работещите през платформите ще имат права, които имат и работещите на трудово правоотношение, включително и при изчисление на заплащането.

Предстоящи промени в закона за работещите през платформи

В тази връзка все още е тайна как към настоящия момент се определя заплащането на работещите през платформи в България. Те нямат постоянен доход, под формата на възнаграждение при полагане на труд чрез трудов договор. Как се определя размерът на заплащането на работещите през платформи, отговаря д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

Куриерските фирми ще са длъжни да упражняват по-сериозен контрол върху акцизните стоки.
istock

С цел да бъда конкретен, ще онагледя отговора си чрез пример от условията, при които доставчиците започват работа през някоя от действащите платформи в България.

Сумата, която могат да спечелят те, зависи от няколко фактора.

На първо място това е т. нар. базова ставка. За всяка поръчка, платформата плаща фиксирана сума, наречена „базова ставка“ , която е в твърда сума и често е в размер на 1 лв. за всяка отделна поръчка.

Правя ли нарушение, ако приемам „бакшиш“ по време на работа

След това заплащането зависи от изминатите километри при доставка. Заплащането зависи от броя изминати километри. Колкото повече километри изминава доставчикът, толкова повече пари следва да получи като възнаграждение. За всеки изминат километър се заплаща както следва:

-0.35 лева/км (платформата измерва разстоянието чрез GPS). Тази сума е примерна, но практиката сочи, че заплащането в различните платформи варира около нея на този етап.

На доставчиците понякога се предлага да бъде заплатено и гориво за изминато разстояние, но тази опция не винаги се прилага и въпрос на решение на собствениците на бизнеса.

Към формирането на заплащането се включва и времето за изчакване на доставката. Честа опция, която се предлага на работещите през платформи като доставчици е след петата минута чакане в някой обект (ресторант, магазин и др.) да получава и допълнителна фиксирана сума на за всяка една минута, която изчаква. Обикновено тези фиксирани суми са незначителни, често в размер от две до пет стотинки за всяка една минута.

istock
istock

Платформите предлагат и допълнителни възможности за печалби, които са под формата на различни бонус от приложението за различни покрити предизвикателства, най-често за реализиране на повече на брой поръчки и повече изминати километри, които се изчисляват на седмична и/или месечна база. Всеки изминат от Вас километър се изчислява чрез GPS с вградена карта от местоположението на доставичка до обекта, от който следва да вземе доставката и от обекта до ресторанта.

Как следва да се защитят работещите през платформи

Като пример, който се посочва за онагледяване на започващите работа като доставчици е следният: Да речем, че цялото изминато разстояние от доставчика е било пет километра. Умножавате по 35 стотинки (примерна сума) на километър. След това следва да съберем с 1 лв. (примерна твърда сума) за начална цена за всяка една доставка. Всичко това може да бъде обобщено в следната математическа формула: 5 (километра) х 0.35 лв (35 стотинки) + 1лв. След това резултатът от сметката се умножава по коефициент на часа. Неговата цел е повишаване на печалбата, който увеличава крайната печалба. Коефициентът в практиката най-често варира между 1.7 - 2.0.

Финално се получава: 5км х 35ст. + 1лв. х 1.8 = 4.95 лв. Това възнаграждение е в брутна стойност, преди от него да бъдат удържани съответните данъци, които всеки доставчик следва да заплати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg