Колко са пенсионерите, които продължават да работят в министерствата и държавните дружества, пита министрите депутатът Мартин Димитров.

433-ма служители на МВР и 12 служители на БВМ ЕООД продължават да работят след пенсия, показва отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Тези хора са навършили възрастта за пенсиониране към 1 януари тази година по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 15, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, при която имат право на пенсия, в случай че са придобили изискуемия за това стаж, уточнява Демерджиев.

Данните сочат още, че общо 109 служители работят над 5 години след пенсиониране, 46 – до 4 години, а 48 – до три години.

В Министерство на енергетиката работят 15 души, които са придобили право на пенсия, посочва енергийният министър Росен Христов. В дружествата под шапката на енергийното министерство се трудят 24-ма пенсионери – като 9 са в „Български енергиен холдинг“, а 15 – в „Минпроект“, уточнява министърът.

В здравно министерство се трудят 16 пенсионери, като 10 от тях имат над 5 години стаж там след пенсия. В търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала на Министерство на здравеопазването пенсионерите са 6371.

В Министерство на транспорта работещите пенсионери са 12, но значително повече са тези, които все още работят в държавните дружества. Най-много са в „Български пощи“ – 1112 души, в БДЖ „Пътнически превози“ – 206 човека, в БДЖ „Товарни превози“ – 189, а в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – 473-ма. Като в последното дружество 213 души работят над 5 години след пенсия, а в пощите – такъв стаж са натрупали 311 човека.

Над 200 000 души са продължили да работят след пенсиониране

Най-много пенсионери работят във Въоръжените сили на Република България – 4053-ма. Като от тях 1266 са военнослужещи, а 2787 са цивилни, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов. В търговските дружества под шапката на МО пък все още се трудят 1103-ма, навършили пенсионна възраст.

В образователното министерство броят на пенсионерите е 13, а 9 са на граждански договор. Повече са трудещите се в „Ученически отдих и спорт – 37 пенсионери, в „Студентски столове и общежития“ – 53-ма и „Образование  и наука“ – 42-ма.

istock
istock

На щат в Министерството на труда и социалната политика работят 5-има пенсионери, по проект “Красива България“ са назначени 6 човека, навършили пенсионна възраст. В регионалното министерство пенсионерите са доста повече – 19, а в дружествата към ведомството се трудят 825 служители, навършили пенсионна възраст. Като 763-ма са на трудов договор, а 60 – по граждански.

Общо 19 души са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят в Министерството на икономиката, а в търговските дружества под неговата шапка – 22-ма. 16 от тях са в ДП „Управление и стопанисване на язовири“, става ясно от отговора на министър Никола Стоянов.

Във Външно министерство работещите пенсионери са 39. В Изпълнителна агенция за българите в чужбина се трудят двама пенсионери, а в АДИС ЕООД – седем души.

Хората, навършили пенсионна възраст, в земеделското министерство са 36. Доста повече пенсионери се трудят в търговските дружества под шапката на ведомството – 162-ма, като 57 работят повече от 5 години след пенсия, а 11 до 5 години и 12 души – до 4 години, уточнява земеделският министър Явор Гечев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg