През миналата година Националният осигурителен институт е отпуснал малко над 88 хиляди нови пенсии, а прекратените поради смърт на пенсионер са били 140 хиляди, при 99 хиляди прекратени на това основание през 2020 та. Средно пенсия у нас се получава за период от 21 години и 4 месеца.

Данните от годишника на Националния осигурителен институт за пенсиите сочат, че жените у нас получават пенсия средно за период от 24 години и четири месеца, докато при мъжете плащането е значително по-кратко - за период от 18 години.

Последно плащане на добавката от 75 лв. за пенсионерите

В същото време статистиката показва, че към края на миналата година 203 000 души са продължавали да работят, след като са се пенсионирали и фигурират в регистъра на осигурените.

iStock
iStock

Най-много работещи пенсионери към 31 декември е имало в бюджетния сектор – 47 400, следвани от пенсионери, които полагат труд в сектор "Охрана и разследване" – 17 600, и други над 14 хиляди в търговията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg