Близо 59 милиона работни места в Европейския съюз са застрашени заради икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса, пише британското издание Financial Times, позовавайки се на доклад на McKinsey and Company, международна консултантска компания.

Настоящата ситуация може да засегне повече от една четвърт от всички заети в частния сектор на ЕС.

Най-големият удар според анализаторите ще понесат работещите в областта на ресторантьорството и хотелиерския сектор, където са концентрирани 74% от работните места в рисковата зона.

Почти две трети от тези работни места са разположени в малки и средни предприятия, които доста по-трудно могат да се адаптират към изискванията за работа от къщи и социално дистанциране.

Безработица в България на ниво от 5,2%

Според „песимистичния сценарий“ безработицата в страните от ЕС, на фона на сериозните ограничения, свързани с борбата срещу разпространението на коронавируса през лятото, може да се удвои до 11,2% до следващата година и няма вероятност да се върне към нивата преди кризата до 2024 г.

Заплатата ни при намалено работно време

Няколко държави от ЕС се подготвят да смекчат ограниченията от коронавируса, но според Себастиан Щерн от консултантската компания, „политиците нямат данни или опит да се справят с такава криза“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg