Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на февруари досега.

Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия период постъпилите на работа чрез Бюрата по труда са малко над 220 000 души.

Данните от ежеседмичното изследване показват, че от средата на месец август насам новорегистрираните безработни в цялата страна са значително повече от постъпилите на работа чрез Бюрата по труда.

Над 300 хил. запазени работни места с антикризисните мерки

Така например, за последния наблюдаван до моментен период  - от 16 до 22 ноември, те са съответно 6 хиляди и 4 хиляди души.

Най-драстични са разликите в областите Добрич, Бургас, Варна, което се обяснява с изтеклата сезонна заетост на кадри в черноморските ни курорти.

БГНЕС
БГНЕС

Единствено в София област тенденцията е обратна и новорегистрираните безработни са по-малко от устроените на работа, а в областите Габрово и Перник са поравно.

В област Сливен отчитат спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения през третото тримесечие на 2020-а спрямо същия период на миналата година. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души, сочат данните на НСИ.

Над 4 000 свободни работни места са заявили работодатели на трудовите борси

През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо второто тримесечие на годината с 2,7%  и е 1023 лева, съобщи Сребрина Ганушева, главен експерт „Статистически изследвания“:

2018г. с най-нискък брой на регистрираните безработни

„За обществения сектор средната месечна заплата е 1242 лв., а за частния - 931 лева. През третото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 10,7% в сравнение с третото тримесечие на 2019 година“.

В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2020 г. област Сливен е на 21-во място по показателя „средна работна заплата”.

Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Добивна промишленост” и „Държавно управление“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg