Над 55 000 нарушения на трудовото законодателство констатираха инспекторите на Главна инспекция по труда за първите три месеца на 2024 г. Проверени са 11 300 предприятия с над половин милион работници и служители, заети в тях.

Открити са над 28 000 нарушения на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Инспекторите по труда имат правомощие да спират обекти, машини и съоръжения, когато установените нарушения пряко застрашават живота и здравето на работещите. От началото на годината тази мярка е приложена 118 пъти. Тя се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот.

Какви са изискванията при работа на еднодневен трудов договор

И през 2024 г. във фокуса на Главна инспекция по труда остава превенцията на недекларирания труд с акцент към работата без сключен трудов договор. За първите три месеца на годината са установени 735 случая на работа без регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор. 

istock
istock

Установените забавени трудовите възнаграждения на работещите са над 2.8 млн. лв. Благодарение на Главната инспекция по труда за първите три месеца на 2024 г. са изплатени над 1.7 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase