Безработицата в трите северозападни области - Монтана, Видин и Враца, в края на февруари намалява леко в сравнение с предишния месец и значително в сравнение с февруари на 2021 година, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

Средната безработица в трите региона в края на февруари е 10,1 на сто и в сравнение със същия период на миналата година има спад от 2,2 на сто. Общият брой на регистрираните безработни в трите области е 17 489 души, като в сравнение с края на януари тази година има намаление със 164 души, а в сравнение с края на февруари 2021 година има намаление с 3717 души – 17,5 процента.

Безработицата остава ниска и през февруари

С най-високо ниво на безработица през миналия месец са общините Ружинци – 46,2 на сто и Якимово - 41.8 на сто, а с най-ниско общините Враца - 3.6 на сто и Монтана - 4.1 на сто.

Нова работа през февруари в трите региона са започнали 971 безработни, като 80,2 на сто от тях са наети в реалната икономика, а останалите по субсидирани програми за заетост.

istock
istock

Най-търсените професии през месеца са шивачи, гладачи, монтажници, продавачи, сервитьори, готвачи, камериери, машинни оператори, локомотивни машинисти, заварчици, лични асистенти, общи работници и т.н.

Търсят работа на 1 милион пълнолетни българи

През февруари в трите области по антикризисната мярка 60/40 са одобрени 81 заявления на работодатели за запазване на 1359 работни места, уточниха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg