ООН прогнозира намаляване на 195 милиона работни места поради последиците от пандемията, предаде ТАСС.

Организацията отбеляза, че кризата "ще издигне безработицата до исторически нива".

Около 195 милиона работни места могат да бъдат съкратени само през второто тримесечие на тази година в резултат на последствията от пандемията от коронавирус.

Кризата застрашава 59 милиона работни места в ЕС

Това се посочва в пътната карта на ООН за социално-икономическите мерки за възстановяване на държавите след пандемия, публикувана днес.

„Кризата, причинена от COVID-19, влошава световната икономика и повишава безработицата до исторически нива, се казва в проучването.„ Тази криза може да доведе до съкращаване на най-малко 195 милиона работници на пълен работен ден през второто тримесечие на 2020 г“.

istock
istock

ООН изброи най-засегнатите от кризата браншове: това са работещите в „малки и средни предприятия, селскостопанските работници, самонаетите хора и трудовите мигранти“.

Колко ще струват щетите за глобалната икономика от пандемията

Според организацията кризата ще засегне в различна степен мъжете и жените:

„Поради съществуващите неравенства между половете жените са по-склонни да срещат трудности при намирането на нова работа или да се възползват от предприемаческите възможности по време на икономическото възстановяване.“

"Икономическото възстановяване трябва да бъде свързано със защитата на работните места и работниците, с осигуряването на прилична заетост, защитата на производствените активи по време на кризата", се казва в документа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg