Не са малко случаите на работни места, в които температурите през лятото стават непоносими за работниците и служителите. Това се отнася както за работните места на открито, така и за тези на закрито.

Има обаче изисквания, които следва да бъдат спазвани от работодателя за работа в горещините, напомня Тодор Капитанов - експерт по трудово право и създател на mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки.

Заплащането и работното време сред основните нарушения по морето


Такива могат да бъдат промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

istock
istock

Всички тези мерки са описани подробно в закона, а именно:

- Създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност;

- Създаване на подходяща организация на работните места;

- Осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;

- Осигуряване на подходящо работно облекло;

- Осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма;

istock
istock

- Осигуряване на достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма; осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места;

- Осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В закона са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

Какви са мерките при работа в горещо време

Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма.

istock
istock

Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от Главна инспекция по труда могат да да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.
 

Справка:

Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg