Работното и униформено облекло са съществена част от работната среда и могат да изиграят ключова роля за комфорта и безопасността на работниците и служителите.

Според закона, работодателят трябва да осигури безплатно работно и униформено облекло по определени условия и по ред, установен от компетентните органи. Какво предвижда законодателството и какви са практическите аспекти на предоставянето на такова облекло, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

Според Кодекса на Труда в България, работодателят трябва да осигури безплатно работно и униформено облекло на своите работници и служители при условията и по реда, определени от Министерския съвет или в колективен трудов договор.

Законът изисква работодателите да вземат под внимание спецификата на извършваната дейност и работното място, както и да се консултират предварително с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по въпросите, свързани с работното и униформено облекло.

Имате право на очен преглед за сметка на работодателя

За онагледяване в кои работни места и за кои видове работа се изисква работно облекло, да вземем например производство, където работниците са изложени на маслени и химични вещества, работодателят трябва да осигури специални униформи, устойчиви на тези материали, за да гарантира тяхната безопасност и здраве.

Тези униформи трябва да бъдат направени от материали, които предпазват работниците от евентуални опасности и се почистват лесно след работа. Освен това, те трябва да бъдат функционални и да осигуряват свобода на движение, за да улеснят изпълнението на работните задачи.

istock
istock

Ето и пример за това кой има право на работно и униформено облекло и какво трябва да включва. В ресторантите и заведенията за обслужване на клиенти, персоналът, който идентифицира служителите и ги прави разпознаваеми пред клиентите, трябва да бъде осигурено с униформи, включващи името на заведението и служителите. Тези униформи не само че служат за идентификация, но и създават професионален и доверен облик пред клиентите, подобрявайки обслужването и репутацията на заведението.

Какви са условия за ползване и поддръжка на облеклото? Пример за това е строителството, където облеклото често се замърсява и износва, работодателят трябва да предостави инструкции за поддръжка и редовно почистване на работното облекло, за да гарантира неговата функционалност и продължителност.

Работниците трябва да бъдат информирани как правилно да почистват и съхраняват облеклото след работа, както и да проверяват за евентуални повреди или износвания. Редовната поддръжка на облеклото е от съществено значение за запазването на неговата функционалност и безопасност при работа.

Предложения за компенсиране на работещите при принудителен престой

Тези практически примери и изисквания нареждат стандарти и процедури, които трябва да бъдат спазени от работодателите при предоставянето на работно и униформено облекло. Те не само подчертават важността на облеклото за комфорта и безопасността на работниците, но и осигуряват конкретни насоки за изпълнение на тези задължения в съответствие със законодателството.

istock
istock

Съгласно законът в България, срокът на износване на работното и/или униформеното облекло започва да тече от деня на предоставянето му на работника или служителя. Определено е задължение за работника или служителя да връща на работодателя предоставеното му работно и/или униформено облекло при прекратяване на трудовото правоотношение. Съгласно същата наредба разпоредба работникът или служителят може да задържи облеклото при условия, определени от работодателя.

Безплатното работно и униформено облекло има съществено значение за работната среда и удовлетворението на работниците и служителите. Спазването на изискванията, определени от Кодекса на труда и Наредбата за безплатното работно и униформено облекло, е от огромно значение, за да се осигури комфорт и безопасност на работното място.

Справка:

Член 14, ал.1, т.1 и ал.2 от Наредбата за безплатното работно и униформено облекло

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg