Пред социалното министерство стои задачата да проучи 170 000 души, които нито работят, нито учат.

Това обяви ресорният министър Деница Сачева.

"През следващите два месеца предстои да разберем кои са тези хора, с какво се занимават, дали са в сивия сектор и какво може да направим за тях.

"Едно от решенията ни е да изградим бърза система за валидиране на умения, защото тези хора със сигурност притежават определени умения.

Обсъждаме да направим бърза писта за валидиране на умения със сертификат, който дава сигурност на работодателя, че съответният човек има тези умения и хората да могат да започнат легална работа, без да минаваме целия път през образователната система.

Моят опит показва, че колкото по-големи са децата, отпаднали от образователната система, толкова по-трудно е да се върнат. Това е единият аспект – да издирим тези хора и да видим как може да ги развием", каза социалният министър.

Тази политика е нужна, тъй като заради липсата на информация за тези хора, търпим критика от Европейския съюз", обясни министърът.

Друга приоритетна област за годината са хората с увреждания.

Най-много безработни остават след края на сезонната заетост
БГНЕС

Има много такива, които биха искали да работят, но нямат информация.

В тази връзка ще се задълбочи контактът на бюрата по труда да работят с работодателите.

От три до девет пъти ще сменят професия днешните ученици

Почти 20% от фирмите ще търсят хора на пазара на труда през следващата година, като работодателите ще имат нужда от 90 хил. души с висше образование – заети в сферата на IT, медицински сестри", каза Сачева.

Третата категория с неизползван потенциал е на по-младите пенсионери.

"В момента се наблюдава една обратна тенденция – да се търсят по-зрели хора с опит, дисциплина и лоялност, защото това е толкова важно, колкото и качествата, присъщи на младите хора, излизащи на пазара на труда", добави министърът.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg