От Бюрото по труда предупреждават, че горещите дни продължават и в следващите дни, а с високите температури се повишават и рисковете от трудови злополуки.

При оранжев и червен код на температурите работодателите са длъжни да въведат специални мерки за безопасност на работниците си.

Правата ни при работа в горещините

Дина Христова, експерт в "Главна инспекция по труда", разказа пред БНТ, че големите нарушения са при работа на закрито. Даде пример с това, че не навсякъде могат да бъдат осигурени ефективни технически средства, които да охлаждат.

Наблюденията на агенцията са, че работодателите полагат усилия и предприемат мерки доколкото е възможно. Христова обясни, че при работа на закрито има диапазон на оптималните допустими температури, който зависи от типа работа - от 15 до 28 градуса.

istock
istock

"Сигналите от години основно са от работа на закрито. Като говорим за работа навън, особено за строителство, явно хората осъзнават, че работниците трудно могат да бъдат ефективни при тези температури. При работа навън обикновено се използват т.нар. организационни мерки - да започнем в 7.00 ч., да свършим в 12.00 ч., да започнем пак в 16.00 ч.", казва Христова.

90 000 българи работят в лоши условия

Тя призова хората да подават сигнали при нарушения. При всяка проверка инспекторите проверяват дали има оценен риск, дали има разписани мерки.

Санкциите за нарушения са определени в Кодекса на труда, но обикновено преди работодателят да бъде санкциониран, инспекторите му дават предписание, с което да отстрани нарушението, без да плаща. При неизпълнение санкцията е от 1500 до 15 000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg