Средно по шестима безработни се състезават за едно свободно работно място в цялата страна - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта, които са към 30 април 2024 година.

Най-голяма е конкуренцията в област Ловеч – там 16 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малката е в Добрич и Бургас – по двама, следвани от столицата – по трима.

За сравнение, -към края на март се надпреварват по 7 души за едно свободно място в цялата страна. 

Три пъти по-големи обезщетения за безработица

По последни данни силна е конкуренцията на пазара на труда в областите Видин и Хасково – по 14 души за едно свободно работно място, както и в Сливен и Търговище – по 13.

Съгласно данните на Агенцията по заетостта безработицата в цялата страна е 5,7 процента или 161 000 души.

istock
istock

Традиционно тя е най-ниска в София-столица – 1,6 на сто, следвана от област Варна – 3,3 на сто, а най-висока – в област Видин – малко под 16 процента.

Ръст на безработните младежи у нас

Сред акцентите в анализите е и делът на така наречените продължително безработни, които имат повече от една година регистрация в Бюрото по труда.

Общо за страната те са 36 100 души, като най-много са в област Благоевград – 2800, а най-малко – в област Габрово – 168. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase