Ангажиментите на ЕС за постигане на 55% намаление на емисиите на парникови газове в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. ще бъдат положителни за заетостта в ЕС, като ще доведат от създаване на 204 000 работни места, прогнозират от Eurofound.

Това е в допълнение към очаквания ръст на заетостта от 6,7 милиона нетни нови работни места между 2019 г. и 2030 г. Въпреки това агенцията предупреждава, че някои отрасли и региони ще бъдат особено негативно засегнати.

Една от основните стратегически цели на ЕС е да гарантира, че Европа ще стане първият климатично неутрален континент с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. За постигането на тази цел политиците на ЕС приеха през 2021 г. пакета от политики Fit for 55, който съдържа междинни цели за декарбонизация, насочени към намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. въз основа на нивата от 1990 г.

Според доклад на Eurofound за въздействие върху заетостта в ЕС до 2030 г.  отрицателните ефекти върху заетостта са по-вероятни в някои централни и източни страни от ЕС, особено Полша и Румъния, и региони с относително висок дял работници, които все още работят в добивните индустрии.

Прогнозират се положителни ефекти върху заетостта в южноевропейските страни, особено Испания и Италия, и региони с природни дадености (вятър и слънце), развита инфраструктура за енергийна ефективност и капацитет за производство на оборудване за възобновяема енергия.

С работни места както в подобряването на енергийната ефективност, така и в развитието на капацитета за възобновяема енергия, секторът, който вероятно ще се възползва най-много по отношение на заетостта, е строителството. Ще има също повишена заетост в пазарните услуги, тъй като относителните цени благоприятстват промяна в структурата на икономиката към „по-чисти“ сектори, засилвайки преместването на заетостта към сектора на услугите.

Какви служители предпочитат да наемат работодателите

Докато заетостта като цяло се предвижда да се подобри към 2030 г., малкото увеличение на прогнозата за заетостта за пакета „Fit for 55“ обикновено се случва в работни места с ниско и средно заплащане, които не изискват висше образование.
 

istock
istock

Говорейки за доклада, Джон Хърли, старши изследователски мениджър на Eurofound, отбелязва необходимостта от широк фокус на политиката, за да се извлекат ползите от декарбонизацията, като същевременно се защитят тези, които биха могли да загубят. „Политиките, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове, ще имат различно въздействие върху заетостта по сектори и професии, увеличавайки търсенето за някои работни места и намалявайки го за други. Те трябва да работят ръка за ръка с политиките за образование, обучение и заетост, за да подготвят работници с необходимите умения и компетенции, за да допринесат за колективните усилия за декарбонизация.“, допълва той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg