68 души са загинали при трудови злополуки през 2021 година, а общо инцидентите на работното място през миналата година са 2392 - това съобщиха от Конфедерация на труда "Подкрепа" по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва утре.

Всеки работен ден 9 души претърпяват злополука на работното място, а на 4 работни дни един работник в България умира, алармират синдикалистите.

Всеки инцидент на работното място ли е трудова злополука

През 2021 година най-много са загиналите при трудови злополуки в строителството, сухопътния транспорт и търговията.

През миналата година в сравнение с 2020 година смъртните трудови злополуки са намалели с 21, но общо инцидентите на работното място са се увеличили с 83.

istock
istock

Синдикалистите подчертават, че има увеличение на броя на злополуките въпреки че много от предприятията намалиха работещите, поради отпуск или съкращения, а някои отрасли преустановиха дейност в пандемията. Същевременно много предприятия преминаха на намалено работно време, работа от разстояние и др.

Според „Подкрепа“ насочването на вниманието и финансовия ресурс от работодателите към мерките за предотвратяване на Covid-19, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg