Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица. Това показва проучване за пазара на труда, реализирано от специалисти по човешки ресурси, информира NOVA. Експериментът с по-кратката работна седмица се провежда във все повече страни в Европа и по света.

4 дни по 10 часа - тази формула подкрепят над 44% от българите, показва изследване сред над 2000 служители. Едва един от 10-има запитани иска сегашния вариант: 5 дни по 8 часа, а 1/3 предлага доста по-екзотична формула - 3 дни по 12 часа.

Фирми отказват да наемат жени над 50 години

Експериментът с по-кратката работна седмица вече се провежда в много страни по света. В повечето от тях се оказва успешен и те продължават по тази схема. Британският експеримент, например, дори е отчел средно повишаване на производителността с 1,4%. Освен това, броят на случаите на отпуск по болест е намалял с 2/3, а рискът от „прегаряне” - със 71%.

Готов ли е и бизнесът у нас за тази крачка и какви са очакваните резултати - гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg