COVID-19 подложи света на изпитание. Хиляди българи останаха без работа и доходи и се озоваха на ръба на оцеляването.

Вдъхновени от десетки писма на свои зрители с молба за помощ, служителите на NOVA решиха да помогнат и да окажат съдействие на всички нуждаещи се, като отделиха от личните си средства.

Само за няколко дни след стартиране на кампанията ЗАЕДНО, телевизията получава десетки имейли. Всеки нуждаещ се описва в тях личната си битка с вируса и колко се затруднява с осигуряването на прехраната и оцеляването си. 

Застраховат безплатно 1 200 медици в София

"Всеки ден ни пишат самотни майки с деца, хора, изпаднали в трудно положение поради загубата на работа, хора, които задават въпроса „Аз как ще оцелея?“. Ние имаме грижа и отговорност към тези зрители, тъй като, за радост, болниците и медицинските екипи получават огромна подкрепа. Но нашата грижа и отговорност решихме да бъде към онези зрители, които сега ще се справят много трудно.", заяви в предаването "Събуди се" изпълнителният директор на Нова Броудкастинг Груп Ива Стоянова. 

Какво разказват хората, получили помощ от телевизията:

Заради пандемията и Росен и жена му останали без работа. Той  е строител, а тя - готвач. 

nova.bg
nova.bg

„На нас ни казаха, че замразяват обекта, а на нея направо й казаха да си остане вкъщи”, казва мъжът.

Семейството има детенце на 5 годинки. Грижат се и за двама инвалиди на легло. За да има прехрана, Росен търси работа - каквато и да е, но до този момент без успех. В същото време нуждаещият се от помощ е готов да даде такава на онези, които имат още по-голяма нужда. Предлага да разнася продукти със собствената си кола.

Как се правят дарения за борбата с коронавируса

„Нали затова сме хора - трябва да се борим, да оцелеем и да си помагаме един на друг”, смята Росен. Защото, казва той, едно е сигурно – доброто е заразно. А споделената битка е половин битка.

И в този дух Росен и семейството му получават помощ от NOVA.

„Ако има хора, които се нуждаят от нещо, да се обърнат към NOVA, за което ви благодаря”, казва Росен.

Първа със зрителите се среща репортерката на NOVA Владислава Тричкова. Тя разказа, че се е видяла лично с много хора. Много писма, изпратени на имейла zaedno@ntv.bg, са получили отговор.

Дарители събраха 222 000 лева за 8 часа за респиратори

istock
istock

В кашоните, които се даряват, има хранителни продукти от първа необходимост - боб, олио, брашно, леща и.т.н. Продуктите са закупени от верига Метро. 

До този момент са раздадени част от пратките в София, Пловдив, Пазарджик, Септември, както и на други места в страната.

"Ще бъде отделено време за всички", увери Тричкова.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg