На редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борбата с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски обясни как се процедира при желание на фирми и лица, които искат да направят дарение за борбата с коронавируса.

Той обясни каква е практиката във Военномедицинска академия (ВМА), като посочи, че други болници може да процедират по-различно:

„Ние сме второстепенен бюджетен разпоредител и всичко, което пристига в сметките на ВМА отива в държавния бюджет, след това се преактуализира бюджетът. Това е процедура, която отнема около месец-два. Разбирате, че в тази ситуация за тези средства нямаме време за чакане - затова аз апелирам към спонсорите, свързвам ги с фирми и им казвам от какво имаме нужда и те ни ги даряват в натура. Всички договори за дарения са тук, така че ние въобще не виждаме нито парите, нито сделката  - всъщност получаваме в натура дарението“.

Дарители събраха 222 000 лева за 8 часа за респиратори

Другите болници могат да има друг подход, отбеляза проф. Мутафчийски:

„Защото те са търговски дружества и могат да разполагат с парите и да решават по-оперативно нещата и те самите да ги закупуват, но тогава изпадат под хипотезата на обществени поръчки. Надявам се да имат подготвеност, увериха ме, че имат“.


А иначе винаги, когато се обаждат дарители, че искат да дарят пари, ги подканяме да бъдат в сметката на Министерство на здравеопазването, където има разкрита такава дарителска сметка, посочи проф. Мутафчийски:

„Това е по-фундаментален подход към проблема, защото Министерството на здравеопазването прави всички големи поръчки - включително и за тестове, включително и за предпазни облекла, за лекарства. И там е редно да се вливат най-много финансови потоци“.

Болница отказа дарение от над 200 000 лева

Някои дарители изрично искат да знаят, че дарението е за точно определена болница.

„Такива дарители, които са решили, че искат точно за тази болница да направят дарението, апелирам да се обърнат и към други болници.

И вчера разговарях, но все още не е осъществено нищо като дарение, с голям дарител - около 400 хиляди лева иска да дари. Аз ги призовах да дарят към болниците, които са в провинцията  и те казаха, че ще обмислят случая“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg