Старата мъдрост гласи, че инвестицията в недвижим имот винаги е разумен ход. Немалко милионери успяват да натрупат богатството си чрез (правилни) инвестиции в недвижими имоти.

Когато избирате недвижим имот като инвестиционна стратегия, вие купувате имот или част от него с цел извличане на печалба. В повечето случаи инвеститорът дава имота под наем или го препродава на по-висока цена.

Тази инвестиционна стратегия може да бъде особено доходоносна, защото, за разлика от инвеститорите в акции и облигации, потенциалните собственици на недвижимо имущество могат да използват ливъридж за закупуване на имот, заплащайки част от общите разходи предварително, след което изплащат остатъка плюс лихвите с течение на времето. Какви са вариантите за инвестиция в недвижим имот?

Колко струва апартамент в Слънчев бряг и Свети Влас

Покупко-продажба и отдаване под наем

При физическата покупка, продажба или отдаване под наем на имот и доходността, и рискът са умерени. В близко бъдеще няма как да очаквате драстично увеличение или спад в цените, като стабилността на инвестицията я прави предпочитана от мнозина. Според бюджета ви можете да заложите на апартамент, къща, ваканционен имот, земеделски имот, търговска площ, гараж и други.

istock
istock

Доходността може да е по-ниска или по-висока в зависимост от това дали имотът е купен в пика или в дъното на цените. За да генерирате печалба при покупко-продажба, трябва не просто да купите, продадете или отдадете под наем, но и да го направите с познание за състоянието на пазара. Важно е да знаете как да се предпазите от грешно избран момент за покупка или продажба, нереално определена цена и слабо ликвиден имот.

Някои хора купуват жилища за обновяване и препродажба. Целта им са подценени имоти с потенциал, които се нуждаят от ремонт. След реновирането те могат да се продадат на значително по-висока цена. Този тип инвестиция е подходящ за хора, които имат добри познания в оценката на имоти и състоянието на пазара.

Цените на жилищата у нас ще се вдигат

Ако не притежавате достатъчно голяма сума за подобна инвестиция, а в жилището ви има свободна стая, добра идея за допълнителен доход е да я отдавате под наем. Можете да използвате Airbnb – онлайн платформа за разполагане на предложения, търсене и краткосрочно наемане на частни жилища по целия свят. Потребителите на Airbnb имат възможност да отдават на туристи под наем свое жилище изцяло или частично.

Покупка на ценни книжа

Можете да инвестирате и чрез фондовите пазари – покупка на акции на компании за недвижими имоти, борсово търгуван фонд (ETF) или инвестиционен тръст за недвижими имоти. На фондовите пазари имате достъп до няколко различни активи, от които можете да изберете, за да получите експозиция на актуалния пазар на недвижими имоти.

istock
istock

- Акции на компании за недвижими имоти

На фондовите борси ще откриете множество компании, чиито предмет на дейност е свързан по един или друг начин с недвижими имоти. Чрез покупка на една или повече компании от този сектор можете да получите експозиция на избрания от вас пазар на недвижими имоти. При това има възможност за доста по-ниска инвестиция, отколкото при физическата покупка на имот.

Колко дават руснаци за имот у нас

Компаниите, които имат бизнес с недвижими имоти, могат да ви предоставят възможност да получите експозиция в различни видове имоти като жилищни и офис сгради, хотели и курортни комплекси, търговски центрове, здравни заведения, индустриални имоти, комуникационни кули, центрове за данни и т.н.

- Фондове за инвестиции в недвижими имоти

Първият вид са борсово търгувани фондове (ETF-и). ETF-ите са подобни на взаимните фондове, но обикновено предлагат по-ниски разходи. Освен това тяхната структура позволява на трейдърите и инвеститорите да правят къси продажби, да използват ливъридж и да свият данъците си върху капиталовите печалби в някои държави и юрисдикции.

istock
istock

Вторият вид са инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs). REITs позволяват на индивидуалните инвеститори да получават доходност от различни имоти. Имотите в портфолиото на един тръст може да включват комплекси с апартаменти, офис сгради, търговски центрове, хотели, центрове за данни, здравни заведения, кули, енергийни тръбопроводи, лични складове и други.

Какви са цените на апартаментите по морето

Какъвто и вид инвестиция в имот да изберете, уверете се, че сте финансово подготвени, познавате конкретния пазар и нямате очаквания за големи печалби. Направете избора си разумно, за да си осигурите пасивен доход без да променяте стандарта си на живот, оставяйки си достатъчно „бели пари за черни дни“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg