Възможно ли е да вземете жилищен кредит и да използвате парите за нещо различно от покупка на имот?

Да, но трябва да имате предвид някои подробности, споделят от musketari.bg платформа, която помага на собствениците на ипотекирани имоти да намалят плащанията си.

Така нареченият “нецелеви” ипотечен кредит е финансиране от банка, при което кредитоискателят ипотекира имот, без да купува друг. 

Може ли да изтегля кредит за имот, ако съм над 50 години

Условията, които дават някои банки за нецелеви ипотечен кредит не се различават особено и дори могат да бъдат същите като за стандартен жилищен кредит, но има и банки, които предлагат малко по-висока лихва (2.6% - 2.9%) в зависимост от профила на клиента, в комбинация с по-нисък процент финансиране (70% вместо 90% от стойността на имота). 

За какво могат да се използват парите от нецелеви кредит?


Краткият отговор е “за всичко”, но не рядко ако сумата е висока, банката може да поиска конкретен отговор,  коментират от musketari.bg. Това е нужно, за да може банката да анализира по какъв начин ще се отрази този разход на финансите ви в бъдеще. Например, ако клиентът иска да си купи силно спекулативни инвестиционни инструменти или да плати скъпа екзотична почивка навярно това ще бъде оценено като прекалено голям риск и е възможно кредитът да бъде отказан. 

Как ни обременява ипотеката като длъжници

Най-често подобен вид кредити се използват за обединяване на няколко по-малки кредита в един, за ремонт на жилище, или за обучение. Например, ако назад във времето сте теглили няколко потребителски кредити, достигнали сте лимита на кредитните си карти, в един момент може месечният разход по всички тези кредити да стане непосилен и да решите да вземете мерки.

Лихвеният процент по ипотечните кредити може да бъде до 2 пъти по-нисък от този при потребителските, а срокът по кредита - тройно по-дълъг, затова чрез подобно рефинансиране клиентът може съществено да намали месечните си вноски, както и крайното оскъпяване на задължението.

istock
istock

Парите от нецелеви кредит могат да бъдат използвани едновременно за няколко различни неща  – обединяване на няколко потребителски, ремонт на жилище и покупка на автомобил. 

Теглим повече заеми за жилище

В България има интересен културен аспект на темата. Понякога клиентите се притесняват да ипотекират дома си, ако не е за покупка на друг имот, споделят от musketari.bg. В същото време ако плащанията по много и скъпи кредити станат непосилни, в следствие на временно намаляване на доходите ви например и това доведе до забавяне на месечните ви вноски, това ще се отрази на кредитната ви история и в бъдеще може да ви бъде отказан достъп до банково финансиране.

В тези случаи е по-добре да изпреварите събитията и да потърсите навременно решение на затруднението си. А и не бива да се забравя, че имотът, макар и ипотекиран, си остава ликвиден и може да бъде продаден или отдаден под наем от клиента когато прецени. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg