Космическите цени на имотите в съчетание с рекордно ниските лихви по ипотеки карат все повече хора да се замислят за покупка на имот с банково финансиране. 

Ето и кои са петте най-често срещани заблуди, на които клиентите стават жертва, според musketari.bg - платформата, която се е заела никой в България да не плати и лев в повече за имота си. 

1. Моята банка е най-добрата! 

Безспорно мит номер едно е свързан с факта, че 8 от 10 човека не проверяват в повече от една банка какви условия биха получили за ипотеката си. Очакването е, че тъй като вече банкират някъде, а вероятно вече са взели и върнали някакъв друг, по-малък заем, банката ги познава най-добре и най-лесно и бързо ще им отпусне кредит при добри условия. 

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

За съжаление в България няма позитивен кредитен рейтинг и добрата ви история в банката рядко влияе върху условията, които тя ще ви даде. Това значи, че шансът да получите най-добрата оферта от банката, с която вече сте работили, е същият, като този във всяка друга банка. Затова, не ставайте жертва на предразсъдъци, абстрахирайте се от емоциите си и потърсете оферти от поне още две банки - в крайна сметка най-добрата банка е тази, която ви дава най-добрите условия за конкретния продукт, който търсите.

istock
istock

Ако нямате време за проучване и сравняване на банкови оферти, обърнете се към кредитен консултант - той може да събере оферти от няколко банки с едно кандидатстване и не оскъпява кредита.

2. Банката на работодателя ми ще ми даде най-добрата оферта! 

Все повече корпоративни клиенти, които банкират с определена банка, получават специални условия за своите служители. Идеята е, че това облекчава процеса за кандидатстващия и гарантира ниска лихва. Макар да звучи логично и работодателят наистина да е имал най-добри намерения, когато е сключвал договор за преференция, това партньорство често е просто маркетингов трик в бизнес кредитирането от страна на банките. Прави се масово за топ клиентите на всяка банка.

За какви разходи да се подготвя, когато купувам имот

Това, че има индивидуално одобрени условия обаче, не значи, че служителите получават най-ниската оферта. Нещо повече - преференциите губят актуалността си бързо и касаят само един от група допълнителни продукти, които ще трябва да закупите. Понеже подобни договори се разглеждат с месеци, е напълно възможно докато дойде моментът да се възползвате от условията, те да са се променили значително и сам да можете да постигнете по-добри условия от тези в преференциалния договор. Затова, отново - идете поне в още две банки.  

istock
istock

3. Всички банки са еднакви! 

Банките често обявяват в рекламните си кампании еднакви или сходни лихвени нива, но тези маркетингови послания са лишени от всякаква персонализация. За вас като клиент единственото важно е каква е цената на вашия кредит във всяка от тях, а от опит знаем, че тя няма да е еднаква.

Дори при равно или по-ниско ГПР /годишен процент на разходите/, може да се окаже, че избирате по-лошата оферта, защото ниското ГПР може да върви с недостатъчен процент финансиране, например, а това води до допълнителен потребителски кредит на далеч по-висока лихва и крайната цена се оказва в полза на втората или третата оферта във вашия списък. Затова, когато сръвнявате, уверете се, че гледате съпоставими параметри и взимате предвид офертите в цялост, а не съпоставяте само отделни компаненти от тях. 

Мога ли да ползвам пари от ипотека за нещо различно от покупка на имот

4. Най-добре да взема къса ипотека, за да не плащам много лихви. 

В народопсихологията ни е залегнало убеждението, че ипотеките са лошо нещо и колкото по-бързо се отървем от тях - толкова по-добре. Отделно, дългият срок на заем, обикновено върви с допълнително оскъпяване на ресурса. На теория е вярно, но на практика най-важното нещо за един кредит е да може да си позволявате месечните и годишни плащания в дългосрочен план. Не се подвеждайте по изключително изгодната крайна цена на офертата, когато имате съмнения, че плащанията по кредита ще ви затрудняват.

istock
istock

Всяко забавяне на вноска води след себе си допълнителни разходи и много главоболия. В същото време, всеки кредит може да бъде погасен преждевременно частично или в цялост без глоба след първата година. Това означава, че е отлична стратегия, ако доходите ви го позволяват и успявате да спестите повече от размера на месечната вноска, да правите еднократно допълнително плащане, което би отивало директно към главницата на кредита.

Може ли да изтегля кредит за имот, ако съм над 50 години

Така за вас няма значение дали сте договорили кредит за 15 или 30 години - чрез надвнасянето можете да го изплатите също толкова бързо и ефективно, но през цялото време имате контрол върху парите си и можете да избирате колко да платите и колко да пазите като финансов буфер за непредвидени събития. 

istock
istock

5. Имам близка в банката и тя ще ми даде най-добрата ипотека. 

Когато говорим за лични отношения, винаги се надяваме желанието за сключване на сделка, дори и за получаване на персонален бонус, да е по-слабо от желанието да услужим на приятел в нужда, но никога не подценявайте факта, че добрите банкови служители познават отлично продуктите на своята банка, но рядко са информирани професионално относно банковия пазар и условията на конкуренцията. Още повече, че на пазара в момента има над 200 продукта, които влизат и излизат от кампания, с което и атрактивността им се променя.

Поискайте най-добрата оферта от вашите близки, но задължително я сравнете с оферти от останалите водещи банки, за да сте уверени, че правите най-добрия избор за себе си и парите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg