Два различни стикера за застраховка „Гражданска отговорност“ и двата са валидни. Такава е ситуацията, ако в момента сключите задължителната полица, съобщава „Марица“.

В зависимост от това в коя компания се сключва застраховката, шофьорите ще получат или добре познатия зелен знак, или сребрист с изображение на картата на България.

От месец май стикерът, който шофьорите са длъжни да залепят на предното стъкло, е с променен дизайн, посочват от Гаранционния фонд.

До изчерпване на наличните количества обаче застрахователите имат право да дават на клиентите си от старите лепенки.

Тези, които са ги приключили, могат да получат единствено от новите. Така се стига до разминаването. Нито един контролен орган обаче не може да глоби шофьор с един от двата варианта на стикера.

За сметка на това обаче, ако той не е залепен на стъклото, се счита за невалиден и води до санкция.

Колко ще ми струва покупката на нов автомобил

Промяната идва в резултат на усилията на ръководството на Гаранционния фонд за оптимизиране на цената, като постигнатото намаление е 23%, уточняват от ведомството. Цената на новия стикер е 1,10 лв. (с ДДС), а на стария бе 1,40 лева.

istock
istock

Тя е съвсем малък компонент в общата цена на застраховката „Гражданска отговорност“ и шофьорите няма да усетят разликата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg