У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури, което в много европейски държави е задължително. Това коментира в интервю за БТА Христина Денева, член на работната група "Земеделско застраховане" към Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

"Може да се каже, че през последните години се наблюдава тенденция за постепенно увеличаване на дела на този вид застраховка. Увеличаването на търсенето се случва с бавни темпове, което е необяснимо предвид все по-тежките събития през последните години, също така отчитайки резките и бързи промени в климата", коментира тя.

Какво обезщетение от застрахователи ще получим при природни стихии

Експертът обясни, че се застрахова реколтата на база вложените средства за агротехнически мероприятия, като почвени обработки, торене и др. за производство на културата от 1 декар. Тези застраховки са сезонни и се сключват съобразно вегетацията и периодите на отглеждане на различните видове култури.

В "сезона на градушките" Христина Денева посъветва земеделците да не спестяват от застраховка, при положение че продукцията им е под открито небе.

istock
istock

"Застраховането е превенция, с прилагането на която земеделските производители могат значително да намалят загубите си вследствие настъпване на рискови събития в управляваното от тях стопанство", коментира тя. 

По думите й земеделските производители могат да участват в различни схеми за държавна помощ към ДФ "Земеделие", като от тази година процентът на съфинансиране на застрахователната премия е увеличен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase