Въвеждането на данък върху застрахователните премии е една от темите, включени в проектопрограмата на депутатите за тази седмица.

Вносителят, Министерски съвет, мотивира предложението за въвеждането на два процента данък върху застрахователните премии с повишаването на приходите в бюджета в условията на икономическа криза. Законът въвежда облагане с данък на застрахователните премии по облагаеми застрахователни договори. Законът няма да засегне договорите за презастраховане и застраховката "Живот".

Предложението е законът да влезе в сила от първи септември тази година и да се прилага за облагаемите застрахователни договори, сключени или предоговорени след 31 август тази година, както и за застрахователните премии, получени след 31 август 2011 година. Увеличението на застрахователната премия обаче ще се поеме основно от потребителите, а не от застрахователните дружества.

Икономическото министерство да предоставя права за търсене, проучване и добив на подземни богатства, това е записано в една от промените в закона за подземните богатства, която парламентът ще гледа на първо четене. Сега това се прави от екоминистерството.

Друга промяна предвижда икономическото министерство да отговаря за регистрирането на откритията на подземни богатства. В промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух са предложени и по-високи глоби за нарушаване на разпоредбите за работа с вещества, вредни за озоновия слой.