Kомисията за финансов надзор (КФН) обяви имената на 18 инвестиционни посредника без лиценз, което им забранява да работят у нас. Това става преди старта на оценката на активите и стрес тестовете за застрахователи, инвестиционни посредници и пенсионни фондове.

От регулатора уточняват, че списъкът ще се актуализира непрекъснато, а целта е с оповестяването на имената да предпазят клиентите от измами или понасяне на значителни финансови загуби.

От КФН обясниха, че финансови средства, предоставени на нелицензирани посредници, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите. Този фонд покрива 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв.

За да се предпазят клиентите от този риск, експертите на Стоян Мавродиев съветват всеки гражданин или фирма, които планират инвестиция във финансови инструменти или да поверят парите си за доверително управление, първо да проверят дали избраният от тях посредник има лиценз, пише „24 часа“.

Важно е също да се уверят, че има право да извърши точно тази дейност, за която те са го предпочели пред останалите, тъй като има и дружества с частично отнети лицензи, т.е. за определени дейности.

Имало и случаи, при които дружества работят, като използват сходство на имената им с лицензирани компании в други държави дружества. Последният пример бе Tiger Asset Management ЕООД България, за който от КФН изрично съобщиха, че той не е едно и също дружество с Tiger Asset Management GMBH, Германия, което е лицензирано дружество.

Списъкът може да видите тук (документ №2).