Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предлага отпадане на стикера, предназначен за удостоверяване на наличието на сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Според застрахователите няма необходимост от наличието на лепенката с оглед на съществуващите възможности за удостоверяване и контрол по електронен път за наличието на валидна застраховка.
 
Застраховките "Гражданска отговорност" се издават единствено и само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), респективно от информационните системи на застрахователите, които са във връзка с нея. Това позволява всяка сключена полица да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се извършва по електронен път.
 
Според компаниите това ще доведе и до икономия на значителни средства и ресурси, които натоварват цената на застраховката.



Отпадането на стикера би довело до пряка икономия за клиентите от стойността на самите стикери. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв. Общата икономия от отпадането на стикера, свързана единствено с изработването  му, се  изчислява на около 10.44 млн. лв.

Отпадането на стикера би довело също до икономия на значителният административен и финансов ресурс, който застрахователната индустрия ангажира за получаването, обработването, администрирането и отчитането на стикерите.

С Бонус-малус цената на Гражданската ще падне за 80% от шофьорите

Премахването му ще улесни и сключването на застраховката онлайн и от разстояние и на безналичните плащания на премии и вноски по полицата. Тогава присъствието на клиент в офис на застрахователя няма да е необходимо.
 
Настоящата ситуация, свързана с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, категорично демонстрира смисъла и необходимостта от пълноценно дигитализиране на процеса по сключване на застраховката, категорични са компаниите, се казва в позицията на АЗБ.
 

istock
istock

АБЗ счита, че отпадането на стикера за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е необходимо и ще бъде навременно, като ползите ще бъдат както за бизнеса, така и за потребителите на застрахователни услуги.

За реализацията на това предложение са необходими промени в  Кодекса за застраховане и други нормативни актове и АБЗ е готова да сътрудничи в това отношение, за постигане на резултат в полза  на цялото общество.
 
АБЗ е изпратила предложението си към КФН и ще запознае с него и други компетентни по проблема държавни органи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg